(sezónní zboží - podzim 2016)
Stejně jako v loňském roce byl i letos zařazen do naší nabídky konzumní česnek od českého pěstitele. Jedná se o velmi oblíbený česnek díky svým chuťovým i skladovacím vlastnostem. Tato odrůda česneku je již mnoho desítek let pěstována v oblasti Haznburku nedaleko Libochovic. Podle oblasti, kde je česnek pěstován, je místními pěstiteli nazýván "Hanžburský česnek".
Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství. Má
charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek český je
typický vyšším množstvím těchto silic, výraznější a příjemnější chutí.
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými
látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové
saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu
a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a
antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi,
prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí
parazity ve střevech.
V kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.
Česnek kuchyňský pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Česnek byl považován za posvátnou rostlinu. Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách. Do českých zemí česnek pravděpodobně doputoval s římskými vojáky, kteří tuto zeleninu brali všude s sebou stejně jako víno.