Pektogel
želírující přípravek pro přípravu marmelád, džemů a rosolů
Pektogel, želírující přípravek pro přípravu marmelád, džemů a rosolů
Suroviny: 1000g ovoce nebo ovocné šťávy, 800-1200g cukru, 1 balení Pektogel
Návod k použití: Očištěné a vypeckované ovoce nakrájíme na malé kousky nebo rozemeleme.
Odvážíme 1000g ovoce nebo ovocné šťávy, dáme do většího hrnce a přivedeme k varu na dobu 3-5 minut.
Smícháme 1 balení Pektogelu s 2 lžícemi cukru, přidáme k ovoci nebo ovocné šťávě a přivedeme k varu.
Za stálého míchání udržíme var po dobu 3 minut. Případně vznikající pěnu postupně odebíráme.
Přidáme zbytek cukru a opět za stálého míchání přivedeme k varu, vaříme minimálně 3 minuty
a odstavíme. Případně vznikající pěnu opět postupně odebíráme. Horkou zavařeninu plníme
do suchých předehřátých sklenic. Sklenice ihned uzavřeme víčkem a otočíme na 5 minut dnem vzhůru.
Pro zjištění hustoty džemu můžeme vzít lžičku hotového džemu a kápnout ji na malý talířek. Pokud
je džem po vychladnutí málo hustý, přidejte ke zbytku směsi 1 kávovou lžičku kyseliny citronové.
Doporučení: Trvanlivost zavařeniny je možno zvýšit přídavkem konzervačního přípravku
(kys. sorbové v dávce cca 0,7g (1/4 kávové lžičky) před koncem varu)
Složení: cukr, želírující látka: pektin, regulátor kyselosti: kyselina citronová