Prodejna Zahrádkář


Teplická 368/68, Děčín 4
(naproti divadlu)

Prodejní doba
Adresa
Fakturační údaje
Kontakt
 
Hlavní stránka

česnek kuchyňský (Allium sativum), sadba

sadbový česnek

(sezónní zboží - podzim 2014 - již není v nabídce)


Sadba česneku kuchyňského, kterou jsme zařadili do naší nabídky, pochází z předního českého pracoviště, které se již dlouhou dobu zabývá šlechtěním česnekových odrůd. U této sadby je zaručena kvalita. Na rozdíl od konzumního česneku, splňuje sadba parametry týkající se především zdravotního stavu.


česnek kuchyňský (Allium sativum) - sadba (2014 - již není v nabídce)
Bjetin, česnek kuchyňský, sadba (Allium sativum)

Bjetin, sadbový česnek

ozimý širokolistý paličák

Cibule jsou ploše kulovité, barva vnějších suknic je smetanová, mírně nafialovělá, stroužky jsou velké, nepravidelně uspořádané, v počtu 6-10. Rostlina je vysoká, listy dlouhé, vzpřímené, sytě zelené. Bjetin je velmi výnosná skladovatelná odrůda. Patří mezi nejranější odrůdy paličáku. Sklizeň v prvních dnech července. Velmi vhodná pro sklizeň na zeleno. Chuť příjemná, ostrá, ušlechtilá. Nevadí osobám s nemocným žlučníkem.

JapoII, česnek kuchyňský, sadba (Allium sativum)

Japo II, sadbový česnek

jarní úzkolistý nepaličák

Japo II má nahradit starší odrůdu Japo. Cibule jsou kulovité, velké, pravidelného tvaru, bílé. Stroužky jsou uspořádány nepravidelně, jsou velké, v počtu 8 – 13. Listy jsou středně dlouhé, vzpřímené, sytě zelené, rostliny jsou mohutné. Je to velmi výnosná odrůda s velmi vysokou skladovatelností. Pozdní odrůda. Sklizeň začátkem srpna, při opoždění sklizně se nerozpadá. Na trh se bude dodávat „bezvirózní sadba“. Chuť je velmi příjemná, ostrá, ušlechtilá.

Vekan, česnek kuchyňský, sadba (Allium sativum)

Vekan, sadbový česnek

ozimý paličák

Cibule středně velké, barva vnějších suknic je bílá s výraznými fialovými skvrnami, uspořádání stroužků v cibuli nepravidelné, stroužky středně velké v počtu 8 – 12. Listy vzpřímené, modrozelené. Vysoká odolnost proti hospodářsky významným virům je dána geneticky. Výnosná odrůda, hmotnost cibule je střední, skladovatelnost dobrá - do dubna až května. Poloraná odrůda – sklizeň kolem 10.července. Chuť příjemná, ostrá, ušlechtilá.

Záhorský II, česnek kuchyňský, sadba (Allium sativum)

Záhorský II, sadbový česnek

ozimý širokolistý nepaličák

Odrůda Záhorský II má nahradit starší odrůdu Záhorský. Cibule střední až velké, ploše kulovité, základní barva obalových suknic šedobílá. Stroužky jsou v cibuli uspořádány nepravidelně, středně velké, v počtu 8 – 15. Listy vzpřímené, krátké až střední. Hmotnost cibule je střední až vysoká, skladovatelnost je vysoká. Jedná se o poloranou odrůdu se sklizní do 10. července. Na trh se bude dodávat „bezvirózní sadba“. Chuť je velmi příjemná, ostrá, ušlechtilá.

Návod na pěstování česneku kuchyňského:

Moření

Česnek nemoříme přímo před výsadbou. Česnekové stroužky si namoříme v roztoku Sulky již v září. Po namoření musí být stroužky během 12 hodin vysušeny a uloženy do doby výsadby na suchém větraném místě. Pro moření se používá přípravek Sulka. Česnek se moří 2 až 3 hodiny, ne déle. Při delším moření může dojít k popálení. Mořicí lázeň nelze použít opakovaně. Je-li namořeno v Sulce dříve, je vhodné před vlastní výsadbou namočit stroužky asi na 1 hodinu do vody a po oschnutí co nejdříve vysadit.

Výsadba

Sázíme vždy pouze zdravé stroužky. Výsadbu provádíme, až bude teplota trvale pod 9°C nebo kolem 15.10, nejpozději do konce října. Půda bude již bezpečná před houbovými chorobami. Pozdější termín, než v září, nám zaručí větší palice při sklizni. Na jaře sázíme v době, kdy již půda rozmrzá, většinou v březnu až bude přibližně 3 dny teplota 10°C. Stroužky se sázejí do hloubky si 6 cm, v řadě po 5 až 12 cm dle odrůdy. Řádky by od sebe měli být vzdáleny 20 až 40 cm.

Hlávkování

Vrcholy s pacibulkami se odštipují ihned, jak se objeví květní stvol. Zpoždění má vliv na snížení výnosu.

Hnojení a závlaha

Před výsadbou se hnojí Cereritem. Na jaře se přihnojuje pouze dusíkem, nejlépe ledkem vápenatým a to ve 4 dávkách na počátku vegetace, ve druhé polovině dubna, v polovině května, po odhlávkování. Je-li sucho, zavlaží se česnek hned po výsadbě. Zvýšené nároky na vodu jsou od poloviny května do poloviny června.

Sklizeň

Paličáky se sklízejí v době, když jim zbývá pět dužnatých listů. Listy mohou být i žluté. Nepaličáky se sklízejí, když asi polovina rostlin má nať položenou na zemi.

Sušení

Suší se s natí nebo alespoň s její podstatnou částí. Rostliny se svazkují a rozvěšují na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu, nebo se rozkládají na dřevěné či hliněné podlahy půd nebo na rošty. V dobrých podmínkách sušení česneku trvá jeden měsíc.

Čištění a skladování

Po vysušení se nať odřízne asi 3 cm nad cibulí a kořeny se zkrátí asi na 0,5 cm. Kořeny je možné odstranit už při sklizni na poli, to se odřezávají i s částí podpučí, které je v té době měkké. Očištěné cibule se uloží na suchém větraném místě.


Choroby a škůdci česneku

Nejobávanějšími chorobami česneku jsou virózy. Přenášejí se převážně sadbou a sáním mšic či jiného savého hmyzu. Mezi nejobávanějšími škůdce patří háďátko zhoubné, houbomilka česneková, květilka cibulová, vrtalka pórová a řada dalších.

Háďátko zhoubné (Ditylenchus dipsaci) je drobná mikroskopická hlístice. Přezimuje v zaschlých částech skladovaných rostlin, na rostlinných zbytcích a v půdě. Nejvhodnější podmínky pro výskyt háďátka jsou těžší půdy, vyšší vlhkost, střední teploty a deštivé počasí. Základem ochrany je výsadba pouze zdravé uznané sadby.

Houbomilka česneková (Suillia univittata) je hnědožlutá, štíhlá, osm milimetrů dlouhá moucha. Samice klade vajíčka během prvních teplejších dní koncem února a začátkem března na listy rostlin. Larvy vnikají mezi listy a vyžírají jejich báze. Často pronikají až k vegetačnímu vrcholu. Nová generace dospělců se líhne v květnu a červnu. Houbomilce nejlépe vyhovuje deštivé a teplé počasí. Rostliny česneku se ošetřují proti houbomilce česnekové postřikem jakmile teplota vzduchu dosáhne po tři dny 10 stupňů Celsia (většinou koncem února začátkem března). Postřik se za 14 dní opakuje.

Květilka cibulová (Delia antiqua) přezimuje jako kukla v půdě a začátkem května se z nich líhnou dospělci. Samičky kladou vajíčka na půdu či mělce do půdy ke kořenovému krčku. Vylíhlé larvy vnikají do pletiv rostlin a infikují je různými baktériemi. Dorostlé larvy opouští rostlinu a kuklí se v půdě. V červnu a červenci se líhnou mouchy druhé generace, jejichž larvy se vyvíjí ve vzrostlých cibulích a po dokončení svého vývoje se kuklí v půdě. Část přezimuje, ale z části se může líhnout třetí generace, která napadá pažitku.


Použití česneku kuchyňského

Česnek má široké použití, nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství. Má charakteristické aroma, které způsobuje silice zvaná aliin. Česnek český je typický vyšším množstvím těchto silic, výraznější a příjemnější chutí.
Česnek je bohatý na vitamíny A, B a C, selen, vápník a jód. Dalšími obsaženými látkami jsou flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum (viz alicin), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech.
V kombinaci s medem se používá při nachlazení a chřipce.

Česnek kuchyňský pochází ze střední Asie, kde vznikl z planého druhu Allium longicuspis. Česnek byl považován za posvátnou rostlinu. Řekové a Římané ve starověku mu připisovali posilující účinky a dávali ho jíst svým vojákům na válečných výpravách. Do českých zemí česnek pravděpodobně doputoval s římskými vojáky, kteří tuto zeleninu brali všude s sebou stejně jako víno.

Aktuální nabídka: